Kilka faktów o przydomowych oczyszczalniach ścieków

Dodane: 13-09-2016 06:46
Kilka faktów o przydomowych oczyszczalniach ścieków biopreparaty

O czystości w przemyśle spożywczym

Przemysł spożywczy jest szczególny, ponieważ jakiekolwiek zaniedbania dotyczące higieny i czystości w tym segmencie mogą być bardzo groźne dla ludzi. Z tego powodu używa się specjalnych środków, dedykowanych do przemysłu spożywczego. Ich zadaniem jest nie tylko dokładne czyszczenie powierzchni, czy też urządzeń, powinny być również antybakteryjne. Reżim sanitarny w zakładach produkujących żywność powinien być zachowany. Na szczęście takie miejsca podlegają częstym kontrolom, a uchybienia zdarzają się rzadko.


Regulacje prawne (wikipedia):

Problem unieszkodliwiania ścieków odprowadzanych z domów regulowany jest rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 24 lipca 2006 r. w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi, oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego (Dz.U. z 2006 r. nr 137, poz. 984)1. Zgodnie z § 11 ust. 5 rozporządzenia, ścieki pochodzące z gospodarstwa domowego mogą zostać odprowadzone do ziemi w granicach gruntu będącego własnością wprowadzającego, przy zachowaniu następujących warunków:

ilość ścieków nie przekracza 5 m?/dobę,
BZT5 ścieków jest zredukowane o co najmniej 20% a zawartość zawiesin ogólnych o 50% w wyniku wstępnego oczyszczenia,
miejsce wprowadzania ścieków oddziela od poziomu wodonośnego warstwa gruntu miąższości co najmniej 1,5 metra.
Dodatkowymi kryteriami są kryteria związane z terenami dla których nie ma miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. O możliwości powstania oczyszczalni stanowią wtedy również przepisy szczególne, między innymi te z zakresu ochrony środowiska. Uniemożliwiają one budowę oczyszczalni na:

obszarach objętych ochroną (parki krajobrazowe, strefy ochronnych ujęć wody)
obszary zagrożone powodziami
obszary narażone na zalewanie wodami opadowymi


Definicja bezpieczników

Bezpiecznik ? podstawowy element zabezpieczający urządzenie, jego fragment lub użytkownika przed określonym czynnikiem zagrażającym. Należy on do grupy urządzeń zabezpieczających.

Zasada działania bezpiecznika powinna:

być możliwie prosta (zrozumiała dla obsługi)
być możliwie bezpośrednio związana z czynnikiem zagrożenia
zapewniać możliwie wysoką pewność zadziałania
zapewniać niski koszt produkcji lub eksploatacji bezpiecznika.

Spis treści

1 Podział bezpieczników

Podział bezpieczników

Podział według czynnika zagrażającego

bezpieczniki ciśnieniowe:
nadciśnieniowe ? od nadmiernego wzrostu ciśnienia (np. zawór bezpieczeństwa)
niedociśnieniowe ? od próby uruchomienia lub blokujące urządzenie przy zbyt niskim ciśnieniu, np. stosowane w dźwigach zabezpieczające ramię dźwigu przed spadnięciem w przypadku przerwania się węża doprowadzającego olej do siłownika
bezpieczniki elektryczne
topikowe
gazowydmuchowe
bezpieczniki gazowe:
instalacji gazowej:
bezpieczniki płynowe
obecności gazu
obecności płomienia
przepływowe
spawalnicze:
acetylenowe
przypalnikowe
bezpieczniki mechaniczne:
bezpieczniki blokujące ? np. broni palnej
bezpieczniki dynamiczne ? np. przy wiązaniach narciarskich
bezpieczniki kinetyczne
bezpiecznik termiczny:
przed mrozem ? instalacja CO (centralnego ogrzewania)
przeciwoparzeniowe
bezpiecznik przeciwpożarowy

Podział według sposobu działania

bezpośredni
pośredni

Podział według kryteriów ekonomicznych i społecznych

koszt bezpiecznika lub jego eksploatacji
prawdopodobieństwo zagrożenia dla ludzi
wartość zabezpieczanego urządzenia

Podział według krotności użycia

jednokrotne
wielokrotne

Podział według niezawodności

pewności zadziałania przy zagrożeniu
selektywności zadziałania

Podział według obsługi

bezobsługowe ? samokasujące stan zadziałania
obsługowe ? wymagają wymiany lub interwencji serwisu


Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bezpiecznik